Budapesti, kecskeméti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com

Laktózintolerancia

Nyomtatás Szerző : dátum : 2013-06-07 kommentek : (0)

A laktóz (tejcukor) egy kizárólag a tejben és egyes tejtermékekben előforduló  kettős cukor, amely nem közvetlenül szívódik fel. Gyógyszerekben is előfordul a hozzáadott laktóz. A vékonybél bolyhainak sejtjei és a normális bélflóra baktériumai által termelt laktáz enzim bontja a tejcukrot egyszerű cukrokká: glükózzá (szőlőcukor) és galaktózzá. Ezek az egyszerű cukrok már képesek felszívódni az emésztőrendszerből a véráramba.

A laktózintolerancia a laktáz enzim hiánya ill. csökkent termelődése, aminek következtében az összes tejcukor vagy annak egy része lebontatlanul kerül tovább a vékonybélből. A belekben továbbhaladó emésztetlen, elbontatlan laktózt végül a vastagbél baktériumai bontják el rövid szénláncú savakká (tejsav, stb.) és gázokká. Két gramm tejcukorból (kevesebb, mint fél deciliter tej laktóztartalma) közel másfél liter hidrogén gáz képződhet.

A tejcukorérzékenység különböző mértékű lehet (küszöb dózis). Teljes enzimhiány a tejcukor-érzékenyek között csak néhány százalékban fordul elő (1-5 %-ra becsülhető). Ebben az esetben már rendkívül kis mennyiségű tejcukor is súlyos emésztési zavarokat okozhat.

A tejcukorérzékenység nem azonos a tejallergiával (tejérzékenység, tej-intolerancia), ami a fehérje-érzékenység egyik fajtája.

Az emésztetlen tejcukor hasmenést, felfúvódást, görcsöket eredményezhet. Mindezeket émelygés, hányinger,általános rossz közérzet, bőrtünetek, fejfájás  kísérhetik.

A hidrogén kilégzési teszt a leggyakrabban használt vizsgálat. A hidrogén átjutva a bélfalon bekerül a véráramba, és a tüdőn keresztül megjelenik a lélegzetben.

A tranzit idő ismeretében a mért  hidrogén tartalom értékek által mutatott görbét értékelve  eldönthető, hogy a tejcukorérzékenység genetikai eredetű vagy fertőzés következménye.

A laktózérzékenységhez hasonló betegség a fruktóz (gyümölcscukor), a szorbit érzékenység, a galaktózérzékenység, valamint néha a gluténérzékenység is, de a IBS (Reizdarm Syndrom) is hasonló tüneteket ad.  A tejcukorérzékenység a lakosság 10-30%-át érinti.

A laktózmentes tejben és tejtermékekben az előre lebontott tejcukor galaktóz és szőlőcukor formájában található. A szőlőcukor nagyon gyorsan felszívódik (Glikémiás indexe: 100 %) és így ugrásszerűen megemelheti az inzulinnal és a diétával jól beállított vércukorszintet. Ez a nem várt hatás (hiperglikémia) – végletes esetben – akár életveszélyes helyzetet is eredményezhet.

A legfontosabb a megfelelően alkalmazott diéta, amivel elérhető a tünetmentesség, és biztosíthatók a szükséges tápanyagok.

A diéta egyik lehetősége az ázsiai konyha preferálása. A szója alapú, tejmentes kínai-, thai-, indiai konyha ideális a tejcukorérzékenyek számára.

A gyógyítás szempontjából különbséget kell tennünk a primer (genetikai) és a szekunder (szerzett) tejcukorérzékenység között.

A szekunder tejcukor-érzékenység esetén az orvos az alapbetegséget gyógyítja. Az alapbetegség gyógyulása után, a megtartott diéta kímélő hatása és az egészséges bélflóra helyreállítása, a szabályzás javítása vitaminokkal, reflexterápiák a tejcukorérzékenység megszűnését eredményezheti. A gyógyulást segítheti a laktáz enzim pótlása is. A primer (genetikai) tejcukorérzékenység nem  gyógyítható, de jól kezelhető állapot.

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?

3 × 2 =