Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

A nyári megfázás sokszor súlyosabb

Nyomtatás Szerző : dátum : 2013-08-04 kommentek : (0)

Önök is megfigyelték már, hogy a nyári megfázások általában sokkal súlyosabbak, mint a téliek? És különben is, hogyan lehet egyáltalán megfázni ebben a hőségben?

A nap süt, az ablakok tárva-nyitva, mindenki élvezi a jó időt és a szabadságot. Első pillantásra úgy tűnik, ebben a nagy melegben senkit sem fenyeget a megfázás veszélye. Pedig bár közel sem olyan gyakran, mint a téli hónapokban, nyáron is könnyen elkaphatunk egy kiadós megfázást, mivel ezt a betegséget is vírusok okozzák. A felnőttek átlagosan 2-4 alkalommal fáznak meg évente, a gyerekek pedig 6-8 megfázásos betegségen esnek át egy év alatt. Ez pedig rengeteg időkiesést jelent, a kellemetlen tünetekről nem is beszélve.
Számtalan olyan vírusfaj létezik, ami megfázást okozhat. Ilyenek a rhino-, a corona-, valamint a parainfluenza-vírusok, amelyek felső légúti megbetegedés formájában jelentkeznek, főként a téli hónapokban. Vannak azonban olyan vírusok, amik nyáron is aktívak. Ilyenek az enterovírusok, amelyek gyakran sokrétű és hosszan tartó tüneteket okoznak,, köhögés és tüsszentés útján, valamint a széklettel való találkozással terjednek. Szerencsére az utóbbin már egy alapos kézmosás is segíthet. A enterovírus a megfázásra jellemző hagyományos tünetek (csöpögő orr, köhögés, fejfájás, hőemelkedés, könnyezés) mellett olyan komolyabb problémákat is okozhat, mint a hasmenés, a torokfájás, valamint a kiütések megjelenése.

Mire kell tehát odafigyelnünk a nyári megfázással kapcsolatban?

A téli vírusok okozta betegségek általában egy-két napra ledöntenek a lábunkról, de utána pár nap alatt tünetmentesen gyógyulnak. A nyári megfázás azonban sokkal tovább is eltarthat. Ha a megfázás valóban nagyon makacs formában jelentkezik, érdemes kivizsgáltatni magunkat, mert ilyenkor lehet, hogy egy allergiás megbetegedés, vagy bakteriális felülfertőzés is szerepet játszik a tünetek kialakulásában.

Az allergiát főleg a száj-, szem- és torokviszketésről lehet felismerni. Alapvetően mindkettő gyulladás és előfeltétele a bél baktériumflórájának megváltozása, táplálkozási hibák (kevés folyadékfogyasztás, túlzottan sok fehérje, vagy szénhidrát tartalmú étel fogyasztása).

Az elhúzódó tünetek, a láz megjelenése, a fájdalmas torokfájás, valamint a rendkívüli fejfájás minden esetben intő jelek,  a vírusokat nem érdekli, milyen évszak van, tehát nyáron is ugyanúgy ágynak dönthetnek, mint a legnagyobb hidegben.

Mit lehet tenni?

547599_515505818512268_735075596_n

Javaslom a néhány napos könnyű diétát (állati termék és gabona mentesen, főként nyers ételeket és burgonyát), gyógyteák, mint pl. fűzfakéreg, legyezőfű, bodza, kőhárs, citromfű, kakukkfű fogyasztását, probiotikumok és nagy adagú antioxidánsok szedését (pl. C és E vitamin, valamint cink). Kerüljük a fagylaltot, a klímaberendezést, a ventillátorokat, az éjszakázást! Ha a folyamat elhúzódik, akkor szükség lehet orvosi tanácsra, de antibiotikumra a legritkább esetben. Ezért inkább a természetgyógyászatban is jártas orvos segítsége tanácsos.

[learn_more caption=”medipress”]Forrás: Medipress hírszolgálat[/learn_more]

 

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?