Ez egy enyhe, lúgosító méregtelenítő diéta. Hatására a szervezetben felhalmozott ödémák és gyulladást keltő anyagok egy jó része kiürül. A szövetek tehermentesülnek, javul a keringés, a kúrázó frissebbnek, fittebbnek, mozgékonyabbnak érzi magát, teljesítménye is jelentősen javul.
Kiválóan alkalmas önmagában is 1-4 hétig méregtelenítésre, regenerálásra – elsősorban azoknak, akik nem böjtölhetnek, vagy attól félnek, esetleg normál vagy sovány testalkatúak. De ajánlhatjuk intenzívebb méregtelenítő kúra bevezetésére is, vagy azoknak is jó, akik a léböjt után még fogyni szeretnének.
Fő szabályok
- A kúra alatt a sót meg kell szorítani, esetleg el is lehet hagyni (ha valaki teljesen nem tud sómentesen étkezni, csipetnyi tengeri sót használjon az ételekhez).
- Legalább napi 2,5 – 3 liter ásványvizet el kell fogyasztani.
- Lehetőleg este már csak kevés gyümölcsöt együnk és főleg ne puffasztót (csonthéjas magvúak, szilva, barack, szőlő).
- Ne együnk túl sok banánt, édes vagy aszalt gyümölcsöt.
- Tilos a kúra során zsírban sült burgonyát (pomes, hasábburgonya) fogyasztani!
- a kúra alatt tilos húst és édességeket enni!
- a salátákat lehetőleg friss zöldségekből készítsük, esetleg mélyhűtöttből.
- ne használjunk konzerveket, porleveseket!
- A salátákhoz ecet helyett citromlevet adjunk, kevés hidegen sajtolt olajat, ill. természetes fűszereket, magvakat (lenmag, dió, mandula stb.) használjunk.
- A salátákra semmilyen majonézes öntetet ne tegyünk.
- Délben fogyaszthatunk bármilyen zöldséglevest is, azok elkészítéséhez ne használjunk mesterséges ízesítő szereket (leveskocka, porok, stb.), zsírt, habarást, vagy rántást.
- Néha a krumplit le lehet cserélni sótlan főtt barna rizsre is.
- A kúra alatt tilos alkoholt fogyasztani!
Jó tanácsok
- Csak nagyon minimálisan sózza az ételeket (ha lehet, teljesen el is hagyhatja!) és részesítse a nátriumszegény sót előnyben.
- Rágjon meg mindent nagyon alaposan.
- A burgonya esetleg barna rizzsel vagy puliszkával is helyettesíthető.
- Étkezések között gyümölcs, gyógyteák, folyadék és frissen centrifugált gyümölcslevek, fogyaszthatók.
- Napi fél-egy órát mozogni, tornázni kell (ha lehet a szabadban) a kúra alatt.
- Heti 1-2 alkalommal célszerű elmenni szaunázni és masszázsra.
- A gyümölcsleveket mindig hígítsuk fel szénsavmentes ásványvízzel.
- Ha lehet csak frissen préselt vagy bioleveket igyunk.
- Ajánlott tisztító tea keverék: gyermekláncfű, tarackbúza, bodza, csalán, hibiszkusz, nyírfalevél. A felsoroltakból készítsünk azonos arányban egy keveréket. 1 liter vízzel 2 evőkanálnyit forrázzunk le, majd 10 perc állás után szűrjük le, és 1 evőkanál mézzel ízesítsük. A nap folyamán kortyolgassuk el.
- Aki szeretné az emésztőrendszerét jobban kitisztítani, igyon meg reggel éhgyomorra
– 2 dl keserű gyógyvízet (Mira, Ferencz József)
– 2 dl hígított aszalt szilvalevet
– 2 dl hígított savanyú káposztalevet (sótlant!)
Fogyasztható ételek
Az itt felsoroltak csak mintaként szolgálnak, természetesen a szezonnak megfelelően más zöldségek és gyümölcsök is fogyaszthatók. Az egyes napok is rugalmasan felcserélhetők egymással, sőt az alábbi minta szerint szabadon formálható is a diéta a fenti szabályok és tanácsok keretei belül!
Reggelire 2-3 szelet kukorica Abonett, vagy rizsszelet vajjal vagy avokádó krémmel. Lehet kukorica (kornflex), rizspehely müzlit (nem édesített, színezéket és mesterséges adalékot nem tartalmazó!) is enni a felsoroltak helyett.
Ebédre Vacsorára
1. nap
300 gr héjában főtt burgonya 2 dl burgonyaleves, benne
évszaknak megfelelően valami- hagyma, sárgarépa és
lyen saláta, retek zeller kocka
10 gr vaj saláta
fűszerek (száraz natúr az elkészítéshez max. 5 gr
fűszernövényekből) vaj vagy hidegen sajtolt
olaj használható
2. nap
300 gr burgonyapüré 200 gr héjában sült burgonya
paradicsom-püré vagy -saláta vegyes zöldségsaláta
5 gr vaj, fűszerek 5 gr vaj, fűszerek
3. nap
300 gr petrezselymes burgonya 200 gr burgonyahab (felvert püré)
zöldségek káposztasaláta
5 gr vaj, fűszerek 5 gr vaj, fűszerek
4. nap
400 gr burgonyasaláta 200 gr héjában sült burgonya
vegyes zöldségtál paprikasaláta
5 gr vaj, fűszerek vaj, fűszerek
5. nap
3 dl burgonyaleves 200 gr héjában főtt burgonya
vegyes zöldségtál retek vagy más zöldség
5 gr vaj, fűszerek 5 gr vaj, fűszerek
6. nap
300 gr burgonyagulyás 200 gr burgonyapüré
paradicsom, hagyma, sárgarépa, saláta stb.
paprika, burgonya 5 gr vaj, fűszerek
7. nap
300 gr Bircher-burgonya 200 gr burgonyaleves
(félbe vágott, köménnyel paradicsomsaláta és 2 db
megszórt sült burgonya) rizs szelet kevés vajjal
valamilyen saláta