Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Orvos válaszol – 3 éves kisfiunknak egyre több a panasza

Nyomtatás Szerző : dátum : 2019-07-26 kommentek : (0)

Kedves Doktor úr!

Hároméves kisfiunk miatt írok önnek. Egyre több panasza van, és egyre tanácstalanabbak vagyunk. Gyakorlatilag soha nem gyógyul ki a légúti hurutjaiból, torokgyulladásból, fogínygyulladásból, hasmenéseiből, bár folyton antibiotikus és vírus elleni gyógyszeres kezeléseket kap. Nem tud jóízűen nevetni, mert attól csuklási rohamot kap. Egy hónapos kora óta ún. protonpumpagátló gyógyszert kap, mert akkortól refluxbetegsége van. Ha a gyógyszert nem adjuk, akkor nem tud aludni és folyton fájdalmai vannak.

Gyakoriak a kiütései, és nagyon sokat küzdünk a megfelelő evéssel is. Ezért kap tápláló italt, amiből egyet fogyaszt naponta. Sajnos koraszülött volt, és a szülés után egy hétig nem szoptathattam, utána pedig a tejem már elapadt, így csak tápszert kapott féléves koráig. Ekkor élelmiszer-allergia alakult ki, ami miatt sok mindent nem tud fogyasztani. Társasága szinte nincs, mert nem merjük más gyerekek közelébe engedni, nehogy megfertőződjön, hiszen annyira gyorsan megkap mindent. Kérem, adjon tanácsot, hogyan kerülhetne ki a gyermekünk ebből a helyzetből, egyáltalán van-e még természetes megoldás, mert azt látjuk, hogy a gyógyszeres úton csak egyre rosszabb helyzet alakul ki.

Kedves Hölgyem!

Ördögi körben vannak. Egyik rossz megoldás hozza a másikat. Ebből csak akkor kerülhetnek ki, ha teljesen más szemléletű orvosi gondolkodás mentén kezdik el kezelni a gyereket, újrarendezni az életét legalább fél évig, de orvosi háttér, orvosi tanácsadás nélkül ez nem megvalósítható. Önöknek is meg kell tanulni sok mindent, hogy mi az aggályos és mi nem, mit szabad ennie a gyereknek és mit nem, hogyan kell gyógyszer nélkül felépíteni a kezelését.

Azokat az élelmiszereket nem szabad neki adni, amelyek létrehozzák a gyereknél a rossz flóra és emésztés miatti refluxbetegséget, ilyenek például a tejtermékek és az az ital, amit feltáplálása céljából adnak neki. A reflux nem istencsapása, hanem logikus következménye annak, hogy ujjszülöttként nem anyatejet kapott, hanem fajidegen tejből készült steril italt, és ez nem megfelelően segítette a saját baktériumflórájának a kialakulását. Valamint annak, hogy most sem olyan ételeket kap, amelyeket jól tolerálna az emésztőrendszere, amelynek feldolgozásával elbírna, ami rendezné a rosszul indult flóra fejlődését. A rossz flóra felterjed a gyomorig. A helyzetet a gyógyszer konzerválja, amely megszünteti a saját gyomorsav termelését, ezzel védtelenné teszi a külső, tehát a felülről jövő, és a belső, tehát az alulról, a belek felől jövő fertőzésekkel szemben. Ezek a baktériumok, vírusok, egyéb kórokozók méreganyagokat, gázokat termelnek, aminek következtében kitágulnak a gyomor záróizmai, lassúvá válik a bél mozgása és létrejön a sav felböfögése, a garat állandó gyulladása. A gyerek immunrendszere folytonos túlterhelésben egyre inkább elgyengül.

Ezért el kell jutni oda, hogy a gyerek ne kapjon olyan ételeket, melyekre puffad, kiütése van, refluxa erősödik. Ezeket ki kell hagyni az étrendjéből, akkor is, ha nem ez a szokás, akkor is, ha egyébként vizsgálati eredmények nem igazolják az ételek kárát, de a szülők pontosan tudják, hogy mi után mi történik. Egy hozzáértő orvos vagy gyerekgyógyász segítségével a gyógyszert le kell állítani, ha már a javulás elindul. A bélflórát kell támogatni pre- és probiotikumokkal. Gyógyteákkal kell mérsékelni a savtúltengést. Az efféle komplementer módszerekben jártas orvos azért is kell, mert az ezt követően fellépő gyulladásokat semmiképp nem antibiotikumokkal kell kezelni. Vannak nagyon hatékony természetes eljárások, melyekkel egy-egy fertőzés antibiotikum nélkül kezelhető: gyógynövények, diéta, fizikális eljárások. Az újabb és újabb antibiotikum nagyon sokat ront a teljes gyógyulás esélyén.

Nem lehet egy gyógyszerektől mesterségesen függővé tett gyermektől önhatalmúlag elvonni a gyógyszert, amely elvonás mellékhatásokkal járhat. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a gyermek életminőségét egy életre tönkreteheti ez a fajta konzervatív kezelési módszertan vég nélküli folytatása. Tapasztalatom mind felnőtt-, mind gyermekpáciensek esetén az, hogy a refluxbetegség mai gyógyszeres kezelése többnyire rutinszerű, sokszor értelmetlen, szűk látókörű. A természetes módszerek viszont sokaknak fáradságos diétát írnak elő, amely miatt inkább a nyugati módszertant és a kilátástalan helyzetet választják, az orvosok többsége pedig nem is ismeri az alternatív diétás és természetgyógyászati lehetőségeket. Ebből a teljesen értelmetlen helyzetből ki kell törni és nem szabad belenyugodni.

 

Forrás: Természetgyógyász Magazin – Orvos válaszol rovat

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?