Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

„Szeretnék meggyógyulni a szív- és vérnyomásbetegségemből, a mániás depressziómból”- Orvos válaszol

Nyomtatás Szerző : dátum : 2021-02-17 kommentek : (0)

Kedves Doktor úr!

1984 óta vannak szívpanaszaim, elsősorban bradicardia, vagyis túl alacsony szívritmus. Napi 1500 métert úszom, 10 km-t kerékpározom és fúvós hangszeren játszom. A vérnyomásom akár 180-200-as értéket is eléri, pulzusom sokszor 50 alatt. Gyógyszereket sokfélét szedek: koleszterincsökkentőt, vérnyomáscsökkentőt háromfélét, húgysavcsökkentőt, pszichofarmakont a mániás depresszióm kezelésére, vitaminokat. 73 éves vagyok, nincs túlsúlyom. Szeretnék meggyógyulni a vérnyomásbetegségemből és a mániás depressziómból, hiszen egyébként sok mindent megteszek az egészségemért.

Kedves Uram!

Látszólag két teljesen külön, egymástól független betegsége is van, pedig sportos életmódot él. Mégis vélhetően egy tőről fakadnak ezek a tünetek, hiszen a túlsúly nélküli magas vérnyomás többnyire egyet jelent azzal, hogy a vérnyomás elsősorban a lelki egyensúly hiányától, nem megfelelő stresszkezeléstől, pszichés és vegetatív feszültségektől függ.

Biztos, hogy a lelki világának feltárása személyes találkozást és többszöri alapos beszélgetést igényel, de talán elindulhatunk e levélváltás alapján is.

Milyen stratégia szükséges? Gyógynövények, természetes anyagok, diéta, relaxáció, ájurvédikus kezelések. A lélekre és a szív-érrendszerre ható gyógynövényekre van szükség, leginkább indiai gyógynövényekre gondolok, olyanokra, mint a Bacopa monnieri (brahmi), Centenella asiatica (gotu kola), Withania somnifera (ashwaganda), Ocimum sanctum (tulsi), Nardostachys jatamansi (nárd), Terminalia arjuna (arjuna), ezek a kereskedelemnek hála beszerezhetők Magyarországon is. Kiegészíthetjük az európai flóra jeles növényeivel, mint Hypericum perforatum (orbáncfű), Valeriana officinalis (macskagyökér), Lavandula angustifolia (levendula). Ezek a növények nem csupán feszültséget oldanak, hanem a személyiség mélyebb rétegeire is képesek jótékonyan hatni. Egyéb természetes anyagok, mint például a kolloidalis arany és a kolloidális réz, 5 HTP mint idegimpulzus-közvetítő, vagy a melatonin, amely altató hatásán túl kiegyensúlyozó hatásban is jelentős.

A növényi alapú étrend az, amely a legkevesebb idegrendszert zavaró anyagot, de a legtöbb tápláló összetevőt tartalmazza. A teljes őrletű gabonák, a hüvelyesek, olajos magvak – beleértve a szezám-, len-, chiamagokat is – különösen bővelkednek az idegrendszer számára fontos vitaminokban és ásványokban. Jó minőségű, hidegen sajtolt olajokat használjon az ételek elkészítéséhez.

A relaxáció, imagináció, a pozitív programozás feltétlenül szükséges a napi motivációk támogatásához. Ehhez szükség van terapeutára, aki rendszeresen, felkészülten ad olyan mély tudati impulzusokat, melyek segítenek kiegyensúlyozni bensőnket. Én a klasszikus Schulz-féle autogén tréninget szoktam megtanítani, majd közösen a pácienssel megalkotjuk azokat a formulákat (gondolatirányító mondatokat), amelyek pozitívan kioldják a szorongásokat. Hosszú évek tapasztalata szerint ez kiválóan megszünteti a pszichoszomatikus bajok gyökerét.

Az ájurvéda terápiás repertoárjában se szeri, se száma azon módszereknek, melyek kizökkentik a tudatot a hibás szekérnyomból: a pancsa karma és annak előkészítő eljárásai nemcsak a fizikai test tisztítását végzik, hanem a finomfizikai testét, a lelki működéseket is. Ehhez komplex állapotfelmérésre van szükség, hiszen minden keleti diagnosztika holisztikusan, a test és a lélek egységében közelíti meg a betegségeket.

Összességében szerintem önnek leginkább a lelki működései vizsgálatával és gyógyításával kell foglalkoznia az erőteljesen pszichoszomatikus bajai orvoslása érdekében. Erre a természetes gyógymódok kiváló repertoárt nyújtanak.

 

Forrás: Természetgyógyász magazin – Orvos válaszol rovatunk

 

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?