Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Vírusok

Nyomtatás Szerző : dátum : 2015-02-01 kommentek : (0)

fibroma1A vírus mérget jelent, a kifejezést először Pasteur használta. A vírusok a baktériumoknál kisebb kórokozók (20-400 nm nagyságúak). A vírusok önállóan nem, csak egy élő sejtbe jutva képesek szaporodni, vagy akár irányításuk alá vonni a sejtet. Ezért az élő és élettelen anyagok határán helyezkednek el. Az ilyen fertőzött sejtek azután fokozatosan elvesztik a kapcsolatukat a környező sejtekkel és nem véletlenül hasonlatosakká válnak a daganatsejtekhez, kontrollálatlanul növekednek, a helyes funkciójukhoz képest átszerveződnek. A komplementer medicinában bizonyos vírusfertőzéseket sok szempontból daganat közeli állapotnak tekintjük, habár igen gyakori problémáról van szó. Minden negyedik gyermek hordoz például uszodavírusokat (mollusca contagiosa). Az uszodavírusokat, akár a medence vízén keresztül el lehet kapni, de a vírus fertőzhet, akár kézfogáson át is, nem beszélve a szexuális kontaktust, a csókot. Ugyancsak nagyon elterjedt a közönséges szemölcs (verruca vulgaris), a talpi szemölcs (verruca plantaris), a lógó szemölcs (verruca filiformis), a lapos szemölcs (verruca plana), a szeborrhoeás szemölcs.

virus5A legveszélyesebb vírusos szemölcs a human papilloma vírus (HPV). A bőrön szemölcsöket, nyálkahártyákon gyulladásokat okoznak, melyek daganat megelőző állapotok lehetnek, de közvetlenül daganatot is okozhatnak, méhnyakrák és genitális rák formájában. Ez a daganattípus a második leggyakoribb nőket fenyegető daganat, a genitális rákok között pedig 90% ilyen típusú. A fertőzés a férfiaknál is fellép, de tüneteket ritkábban okoz. A fertőzött férfi azonban a fertőzést továbbadja a partnerének akár genitális, akár orális szex formájában. A HPV vírusnak vannak magas rizikójú és alacsony rizikójú változatai, összesen közel 100 féle típus ismert. Egyfajta biztosnak hitt gyógymód a műtét, melynek során az érintett területet sebészeti módszerekkel eltávolítják, léteznek  a bőrgyógyászatban ecsetelő módszerek, és létezik olyan étrendkiegészítő (indol-3-karbinol) is, mely csökkenti a fertőzés valószínűségét. A HPV legveszélyesebb formáival szemben a fertőzés előtt létezik védőoltás is. Habár az egészséges életmód, egészséges táplálkozás elengedhetetlen a betegség korlátozása érdekében, de ez a betegségtípus elsősorban az állandó szexuális partnerkapcsolat, valamint a gumi óvszer életmódjával védhető és gyógyítható.

A herpesz vírusnak három típusa ismert. Az első az ajkakon okoz tüneteket, a második főként  a nemi szerveken, a harmadik pedig a bárányhimlőt és az övsömört. A herpesz évekig élhet tünetmentesen a gazdaszervezetben, majd a szervezet ellenállóképességének gyengülése esetén újra megbetegedést okozhat.

RNS vírusok az influenza vírus, a HIV vírus, az agyhártyagyulladás vírusa, a mumpsz és a kanyaró vírusa. Ezek a vírusok is súlyos betegségeket okoznak és ugyancsak fizikai kontaktus útján terjednek akkor, ha a szervezet ellenállóképessége gyengült.

virus4A szervezetünk interferonokat, vírus elleni anyagokat termel, amely biztosítja a vírusok elleni védelmet. Akkor termel védekező anyagokat a test, ha sok antioxidáns van a szervezetben (C-vitamin, E vitamin, béta-karotin, cink stb.), ha a bélflóra erős és vastag (nem a laky good ——- tehát az áteresztő bél – szindróma gyengíti), ha nem terheli sok salakanyag, mely elvonja a védekezéstől az energiákat. Ugyancsak véd a fizikális edzettség, a hideg és meleg hatás kiegyensúlyozott váltakozása, véd a pszichés egyensúly, a jókedv, mert ez aktivizálja az immunvédekezést. Védnek a növényi anyagok, a gyógynövények. Védhet a védőoltás is, de sok esetben ez csupán felesleges teher a szervezet számára. A komplementer medicinában a védőoltások helyett az ún. nozódékat (homeopátiás, ill. izopátiás szereket) használjuk. A mai ember életmódja miatt szinte kivétel nélkül fontos védőanyagok, vitaminok beadását igényli, ezért a modern és a komplementer orvoslás magas szintű kombinációjaként ma már infúziókban adjuk a nagyanyáink patikáját.

jóga1

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?