Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Gyerekkorom óta autoimmun ízületi gyulladásban szenvedek

Nyomtatás Szerző : dátum : 2024-03-18 kommentek : (0)

Kedves Doktor úr! Gyerekkorom óta, másfél éves koromtól van autoimmun ízületi gyulladásom. 23 éves vagyok. Kaptam sokáig metotrexátot, majd biológiai szert, de 16 éves koromban abbahagytam minden gyógyszert a sok mellékhatás miatt és 5 évig mégis tünetmentes voltam. A szülés után 2 évvel kijött újra a betegségem. Könyököm, térdeim, nyakcsigolyáim, ujjaim érintettek leginkább. Fájdalomcsillapítókat szedek. Autoimmun diétát kezdtem, főként a tejtermékeket korlátoztam, azóta jobb lett. Sportolni, tornázni gyakorlatilag nem tudok, a gyerekem lefoglalja egész napomat és a fájdalmak is korlátoznak. Más gyógyszert nem szedek. Nehezen alszom el, vizelési ingerek zavarják még az alvásomat. Súlyom nem magas, 162 cm-hez 58 kg. Nem vagyok Covid ellen oltva. Nem szeretném újra szedni a reumatológián felírt szereket, de valami megoldásra lenne szükségem, mert ez megkeseríti a mindennapokat, a gyerekemet sem tudom megfelelően ellátni. Kérem, írja meg tanácsait!

Kedves Hölgyem! Az ilyen autoimmun ízületi gyulladásoknál tisztázni szokták, hogy szeropozitív vagy szeronegatív, vagyis a laboratóriumi eltérések igazolják-e a betegség nyilvánvalóan autoimmun hátterét. Ezért ha ezek az eredmények nincsenek meg, akkor csináltassa meg az autoimmun laboratóriumi vizsgálatokat, talán azokat, amelyek annak idején is készülhettek az ön reumatológiai kezelésekor, de legalább a ANA és ENA-szűrést, az anti-CCP-t, a reumafaktort, a CRP-t, vérképet és süllyedést. Ezeket az értékeket feltétlenül látni kell, hogy hogyan változnak, amikor végzi a gyulladáscsökkentő programot, legyen az gyógyszeres vagy természetes gyógymódokkal, életmódváltással, diétával felépített. Valóban az utóbbi is lehet eredményes, de ez a kezelés – bármennyire szeretné kerülni az orvosokat – nem az a műfaj, amit orvosi segítség nélkül odahaza barkácsolhat.

A veszélyek azok, hogy telik az idő és ha nem hatékony vagy hibásan kivitelezett kezelést végez, akkor a gyulladások olyan szintűekké válhatnak, hogy más szerveket is érintenek, vagy az ízületek torzulása lép fel.

A gyulladások terjedése, növekedése többnyire megfékezhető természetes módszerekkel, vagy akár teljes gyógyulás is elérhető, más esetekben a gyógyszeres és a természetes eljárásokat kombinálni kell. A diéta olyan elveket tartalmaz, amelyben kerüli az immunrendszert feleslegesen izgató élelmiszereket (pl. a tejterméket, glutént, növényi lektineket – melyek akár húsokban is lehetnek), nem gyengíti az immunszabályzást cukorral, manipulált ételekkel, adalékanyagokkal, kedvez a bélflórának és a bélfal épsége helyreállításának. Növényi hatóanyagokkal (mint Comiphora mucul vagy guggul, Boswelia serrata – vagy indiai tömjénfa, Salix alba – fűzfakéreg, Cussempelos vagy abuta), enzimekkel, bakteriális készítményekkel kell csökkenteni a gyulladásokat.

A hazai, távol-keleti és dél-amerikai gyógynövények nagyon hatékony gyulladáscsökkentők, de a diéta nélkül ez a probléma nem megoldható.

Az ájurvéda vagy a nyugati Kneipp féle vízterápia, vagy a dél-amerikai vízkúrák sok fizikális módszert ismernek (meleg gyógynövényolajos masszázsok, hideg vízkúrák, lemosások, gyógynövény- és iszappakolások), amelyek kiválóan edzik a gyulladások leküzdésének képességét. Ne felejtse azt sem, hogy maga

az autoimmunitás többnyire az emésztőrendszerből indul ki,

ahol olyan ön által nem jól emészthető, kárt okozó élelmiszerek fordultak elő, amelyek kikezdték a bélfalát és lehetővé tették az immunrendszert irritáló élelmi anyagok, mikrobák vérbe jutását és így az immunrendszer felesleges saját sejtek elleni aktiválását. Ezért a bélnek van központi szerepe a gyulladások gyógyulásában is.

Megjelenik a Természetgyógyász Magazin áprilisi számában.

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?