Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Csökkent a dohányzók száma Magyarországon

Nyomtatás Szerző : dátum : 2016-07-02 kommentek : (0)

Néhány év alatt csökkent a dohányzók száma Magyarországon, ugyanakkor a fiatalok körében nőtt a naponta rágyújtók aránya – mondta az egészségügyért felelős államtitkár a dohányzásmentes világnap alkalmából tartott hétfői sajtótájékoztatón, Budapesten.

Ónodi-Szűcs Zoltán a nem dohányzók védelméről szóló törvényt az utóbbi évek „legnagyobb vívmányaként” említette, jelezte egyúttal, hogy májustól az elektromos cigaretta (e-cigaretta) is ugyanolyan korlátozás alá esik a fogyasztást, az árusítást és a reklámozást tekintve, mint a hagyományos dohányáruk. Amíg a szakmai vita nem zárul le az e-cigarettáról, addig a kormány azon az állásponton lesz, hogy a dohányzást imitáló eszközök is ugyanannyira ártalmasak, mint a cigaretták – tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a dohányzás korlátozása nem igazolta a korábbi félelmeket, tehát például a vendéglátás bevétele nem csökkent az intézkedés hatására. Az intézkedéseket az is indokolja, hogy 80-90 milliárd forinttal többet költ az állam a dohányzás okozta egészségkárosodás gyógyítására, mint amennyi adóbevétele származik a dohánytermékek adójából – jelezte.

 

Az egységes csomagolás

Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője arról beszélt, az idei világnap (május 31.) főtémája, hogy a tagállamokat felkészítse a cigaretták egységes csomagolásának bevezetésére. Mint mondta, az intézkedés célja, hogy szabványos színnel és betűtípussal lássák el a dobozokat, csak a márkát és a típust lehet jelölni majd egységes karakterekkel, továbbá a képpel illusztrált egészségvédő szlogenek nagyobbak lesznek a dobozokon. Ezeken kívül semmi más: márka, imázs, promóció sem lehet majd a cigarettás paklikon.

cigi_csomagolás_tamasidrKiemelte, számos ország már bevezette az egységes csomagolást, Franciaország és az Egyesült Királyság például idén májusban kezdte alkalmazni ezt a fajta egységes jelölést. Beszédes adat, hogy a világon minden hatodik percben meghal valaki dohányzás miatt, és ez megelőzhető lenne – tette hozzá a szakember, aki üdvözölte, hogy a magyar kormány bevezette az e-cigarettára vonatkozó korlátozásokat.

Pusztai Zsófia kitért arra is: a dohányzók aránya 2009-ben a férfiak körében 44,3 százalék volt, a nőknél 34,1 százalék, ez 2014-ben csökkent 41,7 százalékra, illetve 28,5 százalékra. Nőtt a nem dohányzók aránya a 13–15 évesek körében is. Az alkalmi dohányosok aránya a 2012-es 28 százalékról 2013-ra 21 százalékra csökkent, ezzel egy időben ugyanakkor a naponta dohányzó 13–15 évesek aránya 7,5 százalékról 9,5 százalékra emelkedett. Az irodavezető aggasztónak nevezte, hogy míg 2012-ben a felmérések eredményei szerint azon fiatalok közül, akik még soha nem próbálták a dohányzást, 2,9 százalék használt e-cigarettát, 2013-ra ez az arány 4 százalékra emelkedett.

Egyre több nő kap tüdőrákot

Török Krisztina, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója arról beszélt, hogy 61 olyan egészségfejlesztési iroda van az országban, amely bekapcsolódott a dohányzásellenes programba. Az elmúlt években több mint 86 ezer ember állapotát mérték fel, közülük 46 ezren dohányoztak, és az egészségfejlesztési intézetek több mint 1200 embernek szerveztek leszokást segítő programokat.

no_smoke_women_drtamasiKovács Gábor, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgató főorvosa kiemelte, hogy Magyarország világelső a tüdőrák okozta halálozásban, lakosságarányosan nézve tavaly 8500-an haltak meg ebben a betegségben. Hozzátette, emelkedett a nők aránya a tüdőrákos halálozásban, hiszen a női felnőtt lakosság 25 százaléka dohányzik. A szakember jelezte, vannak leszokást segítő, támogató programok a tüdőgondozókban, valamint telefonon is kérhetnek segítséget azok, aki le szeretnék tenni a cigarettát, ők a 06/80-44-20-44-es zöldszám hívásával kérhetnek tanácsot szakemberektől. A főorvos elmondta még, tervezik, hogy célzott tüdőszűrésre hívják majd az 50 év feletti dohányosokat.

Csak negatív hatása van

Szentes Tamás országos tiszti főorvos ismertetése szerint az Országos Tisztiorvosi Hivatal és az ÁNTSZ 2012-ben 56 ezer ellenőrzést végzett és 230 esetben szabtak ki bírságot, 2014-ben 32 ezer ellenőrzésből 208 esetben bírságoltak, míg tavaly 27 ezer ellenőrzés mellett 143 volt a bírságolások száma. Hozzátette: a számok is mutatják, hogy erősödik a lakosság jogkövető magatartása, valamint fejlődik az egészségkultúrája is.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár arról beszélt: azon túl, hogy a dohányzásnak csak negatív hatása van, drága is, hiszen a dohányárura költött pénzt más célra lehetne fordítani. A tapasztalatok azt mutatják – folytatta –, hogy a fiatalok nagy része használ e-cigarettát, és nagyobb arányban próbálják ki ezt a terméket olyanok is, akik korábban nem dohányoztak.

Forrás: www.webdoki.hu

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?