Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Elhízás közügy?

Nyomtatás Szerző : dátum : 2016-10-30 kommentek : (0)

Angliában fontolgatják, hogy az elhízottaktól és dohányzóktól megtagadják a rutinműtéteket írja a Webdoki. Ezeknek a megfontolásoknak az a logikája, hogy a páciens önpusztító életmódja nyomán kialakuló elhízás és abból származó betegségek nagyobb esetszámot és nagyobb kockázatot jelentenek a műtétek során elhízás esetén. Elhízás közügy azt jelenti: több szövődmény, több a kiújulás, több költség, hosszabb gyógyulási idő, hosszabb táppénz stb., vagyis nagyobb teher a társadalom számára. 

A Vale of York Care Commissioning Group egészségügyi szervezete már be is jelentette, hogy túlsúlyos betegeiknek akár egy évet is várniuk kell a nem életmentő beavatkozásokra: egészen addig, amíg testtömegindexük nem csökken 30-as BMI érték alá. A csoport szerint ez a döntés tűnt „a legjobb módszernek arra, hogy maximalizálják az eredményeket a rendelkezésre álló korlátozott források mellett.”

Az NHS szóvivőjének nyilatkozata szerint „a nagy műtét sokkal nagyobb kockázatot jelent azon betegek számára, akik súlyosan elhízottak és dohányoznak. Így a helyi háziorvosok által vezetett klinikai engedélyező bizottságoknak teljesen igazuk van akkor, amikor biztosítani akarják, hogy ezek a betegek először ahhoz kapják meg a támogatást, hogy fogyjanak és megpróbáljanak leszokni a dohányzásról mielőtt csípő- vagy térdoperáción esnek át. Az elhízás és a dohányzás visszaszorítása nem csak a betegeknek kedvező, hanem ezzel az NHS és az adófizetők számára is több millió fontot takarítanak meg.”

Mi az az elhízás?

elhízottAz elhízás a test kedvezőtlen, komplex élettani-kórélettani változása, mely során felesleges anyagok és szövetstruktúra, de leginkább zsírszövet halmozódik fel. Ez megváltoztatja a test formáját, rontja a fittségét, valamint bizonyosan krónikus betegségeket indít el. A kérdés csupán az idő, hogy mikor jut el oda, hogy a nagy baj megjelenjen. Minden elhízott úgy reménykedik, hogy őt nem éri el a baj, hanem mindenki mást, holott szinte törvényszerűen bekövetkezik a megbetegedés.

Mely betegségeket hozza létre az elhízás?

Sokkal könnyebben kaphat agyvérzést, rákot, cukorbetegséget, de számtalan más panasz és probléma léphet fel az elhízottaknál.

  1. Lerakódások (érelmeszesedés, epe és vese kövesség, kötőszöveti degeneráció, metabolikus x szindróma, vérzsírbetegségek) – ennek következtében egy sor betegség képes kialakulni: gyulladások, szívkoszorúérbetegségek, agyérkatasztrófák, érelzáródás miatti fekélyek, thrombózis, embólia stb.) .
  2. Akut és krónikus gyulladások (izületi gyulladások, asztma, bőr gyulladásai stb.) valamint rosszabb gyógyulási hajlam
  3. Magasvérnyomás és következményes betegségei
  4. Mirigyek kimerülése: cukorbetegség, pajzsmirigybetegség, emésztési zavarok
  5. Hasi panaszok (emésztőrendszeri baktériumflórazavar, táplálékintolerancia)
  6. Daganatos betegségek (méh, epehólyag, vastagbél, prosztata, emlő, prosztata)

A normális testsúly, testforma

A testsúly normálistól eltérő változását TTI, vagy BMI segítségével állapítjuk meg, de az elhízásról szóló helyes következtetés levonásában szerepet játszik a zsírszövet eloszlásának, csonttömeg arányának, az alkatnak, has formájának a vizsgálata is.

testalkat

Az elhízás okai

Az elhízás akkor alakul ki, ha aránytalanság lép fel a táplálkozási mód valamint a zsírszövet felépítése és lebontása bonyolult egyensúlyában. Úgy tartják, hogy az elhízásban genetikai rendellenességek is szerepet játszanak és ezt elsősorban ikervizsgálatokkal bizonyították, ahol az ikrek egyik tagját egészségesebben táplálták, mint a másikat, ennek ellenére a súlyfelesleg kialakult bizonyos ikrek esetén, ahol a szülők is elhízottak voltak. Véleményem szerint azonban a tudomány nem vesz minden eshetőséget figyelembe és a gének perdöntő hatásának nagyon gyenge lábakon álló bizonyítékai vannak csupán. A legnagyobb hatást minden bizonnyal a szülők és magának az egyénnek az életmódja, életfelfogása fejti ki a testsúly alakulására és emellett eltörpül a genetikai hivatkozás. Nagyon jelentős tényező a lelki egyensúly és a gondolkodás mód, az evéshez való beállítódás, az evési stílus. Aki szorong, nem fejlett az önismerete, nincs önkontrollja, keveset alszik, az sokszor a túlzott evésben vezeti le feszültségeit, aki gyorsan eszik (fal), vagy aki rendszertelenül eszik, vagy aki mértéktelenül eszik, az sokkal inkább hajlamos az elhízásra. Egy orvosnak tehát nagyon is papnak, lelki vezetőnek is kell lennie, így tudja a betegségek egyik legsúlyosabb fajtáját helyesen gyógyítani, vagy megelőzni.

Kétségtelenül a legnagyobb hatással az elhízásra az 1960-as évek óta folyamatosan növekvő élelmiszerekben megvásárolt és fogyasztott kalóriamennyiség áll. Leginkább felelős a kenyér, tészta, krumpli csipsz, valamint az édesített (értsd cukrozott) üdítőitalok extrémen megnövekedett fogyasztása.

Energia1

By James Heilman, MD – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8118493

Az étrenden belül az elhízásra és az egészség aláaknázására a másik hatalmas befolyás a fehérje túlzott bevitele, vagyis az állati termékek fogyasztása, a hús, a tejtermék és a tojás fogyasztása. Már léteznek olyan mértékadó, összehasonlító tanulmányok, melyek egyértelműen kimondják, hogy nem elsősorban a kalória megszorítása, hanem az ún. „plant based diet” vagyis a vegán étrend van nagyobb hatással az egészségünkre, a testsúlyunkra.

Az étrenden túl a következő nagy hatás a mozgásmennyiség extrém csökkenése. Nem csak a sport hiánya, hanem egyáltalán a gépesítés miatti testmozgás csökkenés. E tényezőt azonban a vizsgálatok szerint elsősorban a televíziófogyasztás és a számítógép (vagy telefon) előtt ülés növekedése okozza.

Nagyon boldog vagyok attól, hogy a gyerekeim egyszerűen nem tartanak a családi otthonukban televíziót. Ehelyett a gyerekekkel társasjátékoznak, játszanak, beszélgetnek, mesélnek. Ez természetesen kihat a gyerekek mozgásmennyiségére és egészséges lelki fejlődésére.

Nagy hatással van a bélflóra alakulása az elhízásra, de pontos konzekvenciákat a tudomány jelenleg nem ismer. Baktériumok, gombák és vírusok jelenléte növeli az elhízás kockázatát.

horizontal-162952_1280

Tévútra vezethet az elhízás biokémiájának szentel túlzott figyelem. A tudomány jó ideje tanulmányozza a leptin, a  ghrelin, az inzulin, az orexin, a PYY 3-36, a kolecisztokinin, az adiponektin elhízásra gyakorolt hatását, de ezek az összefüggések nem alkalmasak terápiás konzekvenciák levonására. A leptin például, amelyet a zsírszövetek termelnek, felelős az éhségérzet csillapításáért, ugyanakkor az elhízott ember rezisztens a leptin hatására, így hiába adagolják a leptint, az nem fog jelentős változást előidézni.

Befolyásolja az elhízást a társadalmi státusz, az egyes népcsoportok közötti kulturális különbségek. Vélhetően a fejlett nyugati társadalmakban a sikeresebb, felsőbb társadalmi státuszban levők között kevesebb az elhízott, vélhetően  a nagyobb elvárás, szükséges fizikai kondíció miatt. A fejlődő társadalmakban viszont az alacsonyabb iskolázottság és jómód vezet az elhízáshoz.

Mit lehet tenni elhízás esetén?

Megállapíthatjuk, hogy az elhízás betegség. Méghozzá súlyos betegség. A WHO 1997-ben világjárványnak nyilvánította az elhízást, amelyben jelenleg legalább fél milliárd ember szenved a világban és egyre inkább kiszorítja a fertőzéseket és az alultápláltságot a világ népegészségügyének legnagyobb problémái élbolyából.

Le kell fogyni, de mindig könnyebb az alacsony testsúlyt megőrizni, mint a már megnövekedettet lecsökkenteni. Ezért, akinek kevés súlyfeleslege van, azoknak még jóval nagyobbak az esélyeik a rossz tendencia megfordítására. Mert ne reménykedjünk: ha az utóbbi években növekedett a súlyunk, akkor az nőni fog tovább és a határ a csillagos ég. Az eredmények sokszor átmenetiek és a fogyás után újra súlygyarapodás következik. Az eredmény eléréséhez teljes életszemlélet váltás szükséges, önkontroll, rendszeres mozgás és az egészségtudat fejlesztése. Szakember segítsége nélkül pedig ez sokszor nem lehetséges.

Évtizedek óta foglalkozom túlsúlyosak gyógyításával. Általában azt szoktam mondani, hogy csak akkor kezdjünk bele, ha több évet rászán és rendszeresen visszajár hozzám a következő lépcsőfok megtárgyalása, megtervezése érdekében. Mindig felmérem az induláskori egészségi állapotot, konvencionális és komplementer módszerekkel, mely eredmények jó összehasonlítást képeznek a későbbi eredmények lemérésére. Többnyire legalább egy év szükséges, de az eredmények stabilizálására inkább két évet számolhatunk, nagyobb súlyfelesleg esetén pedig ennél jóval több is szükséges lehet.

A kúra alatt különböző diétás periódusok ismétlődnek, salaktalanító kúrák, mozgásprogram növelése szükséges. Szükség esetén a lebontó anyagcserét támogató infúziókat és gyógyszeres kezelést is javaslok. Kiegészítheti a kúrát az akupunktúra, masszázs, izzasztó, gyógynövényes kezelés.

A program mindig függ az egyéni különbségektől: súlyfelesleg mértéke, eloszlása, egyéb betegségek, kooperációs képesség, bevállalósság, induláskori szokások, életmód. Ezeket figyelembe véve, közösen alakítjuk ki a programot és a rendszeres találkozások ritmusát.

Segíteni nyilván akkor tudok, ha találkozunk. Aki visszajön, még ha nem is tart mindent meg, de annak tudok új javaslatot adni. Aki elmaradozik, az lassabban halad.

Eredmények

Az eredmény az, ha a testsúly csökkenésében elérjük a kitűzött célt. Annak, akinek csupán 10 kg feleslege van, annak a 10 kg és nem a 6 vagy a 7 kg az eredmény. Annak akinek 70 kg a feleslege, az azt kell elérje. Mindegyik lehetséges és az elmúlt évek alatt számtalan életkedvét visszanyert páciensem mondhatja el, hogy újjászületett és egy minőségileg új életet kezdhetett. Megnövekszik a teljesítőképesség, javul a közérzet, az általános komfortérzet. Eltűnik az ólmos fáradtság, ritkább válnak a gyulladások, a gyakori betegségekre való esendőség.

diet-1135819_1280

Azt azonban tudni kell, hogy minél tovább fennáll a túlsúly, vagy az elhízás, annál több maradandó egészségkárosodás jön létre, mely már nem orvosolható, csak a békés együttélés lehetséges. Nem mindig nyerhető vissza minden szövet rugalmassága, így ráncok, redők megmaradhatnak. Sokszor nehezményezik a kitágult belek miatti hasformát, ami már csak ritkán lesz újra kockahas. Nem mindig hagyható el a tönkrement pajzsmirigy kiesett hormonjainak pótlását szolgáló gyógyszerek, vagy a vérnyomás szerek, de többnyire ezek legalább csökkenthetők. Senki ne reménykedjen abban, hogy a stabil testsúly csökkenés jelentős változások elfogadása nélkül is menni fog. Az életfeladat ugyanis nem az, hogy mit kéne tennem, hogy gyorsan lefogyjak, hanem az, hogy hogyan érjek el egy olyan súlyt, amit az életem további felében megtarthatok és így jelentősen növelhetem az egészségpotenciálomat. Ehhez sokszor életszemlélet, filozófia váltása, életcélok kijelölése is szükséges lehet. Biztosan nem nőnek ki a fogak, amelyek a rossz emésztőflóra miatt tönkrement fogágy gyulladásos betegségei miatt hullottak ki, de talán gondos, szakszerű kezeléssel lehetséges a pillanatnyi állapot stabilizálása, a romlás megelőzése és egy minőségi pótlás létrehozása.

 

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?