Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Szemgyulladás kezelési módjai

Nyomtatás Szerző : dátum : 2023-09-28 kommentek : (0)

Tisztelt Doktor úr! 63 éves, enyhén túlsúlyos, magára figyelő egészségtudatos ember vagyok. Közel egy éve krónikus szemgyulladásom van, a szemhéjak szélének száradását tapasztalom, ami néha nagyon lobossá válik. Könnyezik is a szemem sokat, és ez már a látásomat is befolyásolja. CT volt, de nem találtak semmit. Karjaim és kezeim vizesednek, emiatt heti kétszer vízhajtót is szedek. Sok panaszom volt az emésztőrendszeremmel, bélgörcseim voltak, mindent vizsgáltak, de semmit nem találtak. Kicsit diétásabban étkezem az utóbbi időben (kevesebb tejterméket és kevesebb húst eszem) és ez sokat javított a tüneteimen. Epeműtétem volt 1986-ban kő miatt. Elvégeztem az ön által javasolt bélflóratesztet és annak az eredményét megküldöm most önnek. Kérem segítsen, mi a következő lépés.

Kedves Hölgyem! Az indiai ájurvédikus gyógyászatnak az az álláspontja, hogy a bajok kiinduló pontja szinte mindig az emésztőrendszer. Az ön beszámolójából és az elvégzett bélflórateszt eredményéből is azt láthatjuk, hogy ez önnél sincs másként. Látatlanban is állíthatom, hogy a legfőbb probléma az emésztőrendszerének a rendellenes működése. A széklet vizsgálatából azt látom, hogy rothasztó flórája van, ami miatt lúgos a széklet – ez mindig gyulladásra, daganatra és bélfaláteresztésre hajlamosít. Magas az alfa1 antitripszin és a calprotectin, ami azt mutatja, hogy már most is jelentős a gyulladás a bélben és passzázsa (vagyis a bélműködés dinamikája) nagyon lelassult. A legnagyobb probléma azonban az, hogy a diverzitás nagyon alacsony. Ez azt jelenti, hogy a bélflórában részt vevő baktériumok fajainak száma, vagyis a baktériumok sokszínűsége lecsökkent.

Ha a baktériumok fajainak száma csökken, akkor az a szervezet öngyógyuló képességét erősen rontja,

a bélfalat többnyire átjárhatóvá teszi, ami állandó gyulladásokat, majd autoimmun gyulladásokat kelt. Szükséges, hogy lássam önt, hogy egyéb vérvételes laborvizsgálatokat is végezzen, de elmondása alapján is szinte biztos, hogy a szeme nyálkahártyáinak gyulladása is már egy autoimmun folyamat része.

A következőket kell tennie. A kezelése normális hosszúságú léböjttel indul, ami azt jelenti, hogy 3 hétig nem eszik, hanem csak iszik. Buchinger-féle léböjtnek kell utánanézzen, írtunk erről egy könyvet is, de ebben az újságban is sokszor szó volt róla, ezek alapján meg is tudná csinálni, de orvosi kontroll nélkül csupán 5-7 napot szoktam javasolni. A három hét viszont ez esetben nagyon fontos, hogy a szem körüli gyulladása teljesen megálljon és eltűnjön. A léböjt után növényi étrend következik és gyulladáscsökkentő kezelések, mind általánosan, mind pedig helyileg a szemére.

Olyan gyógyító anyagokra van szükség, mint nagy adagú vitaminok (C-, D-, B-, E-vitamin), gyógynövények, mint kurkuma, boswelia, fűzfakéreg, enzimek, mint serrapeptáz, nattokináz. Ezek az anyagok fékezik a gyulladást és az autoimmunitást.

Helyileg kezelje a szemvidítófű teájával úgy, hogy fél percig főzze csupán a teát, majd szűrje le nagyon apró lyukú szűrőn, legjobb gézen is keresztülszűrni, hogy semmilyen növényi rész ne maradjon benne. Kihűlés után kell használni úgy, hogy géz/mull-lapot kell átitatni a teával és azt kell borogatásként fél órára rátenni a szemre és környékére, legalább egy héten át folytatni. Az ájurvédából a netra basti nevű gees öntés-fürdő, ami segít az ilyen gyulladásoknál helyileg, de ezt csak képzett terapeuta csinálhatja, egyedül nem tudja elvégezni. Gyors felgyógyulást, jó egészséget kívánok!

Megjelent a Természetgyógyász Magazin 2021 decemberi számában.

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?