Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Ne legyen kétségünk: a pocak nem az egészséget, hanem a betegséget jelenti

Nyomtatás Szerző : dátum : 2019-09-08 kommentek : (0)

Különösen fiatal emberek keresnek fel azzal a problémával, hogy nem esznek ugyan sokat, edzenek is, de a pocakjuk formájával nincsenek kibékülve, és ők feszes, kockás hasat szeretnének. Az emberek többségének kisebb-nagyobb „pocakja” van, mely extrém esetben akár a mozgását, légvételét, vagy buszon, repülőgépen való helyet foglalását, szexuális életét, tisztálkodását is akadályozza. Vajon ez genetikai, esztétikai vagy orvosi probléma?

Kockás has vagy pocak?

A has alakjával kapcsolatos problémák egyik orvosi területhez sem tartoznak. Az orvosláson belül a gasztroenterológia foglalkozik az emésztőrendszerrel, de a has alakjának formálása nem a gasztroenterológus feladata. Ő inkább az emésztőrendszerben zajló folyamatokat vizsgálja, és ügyet sem vet arra, hogy az emésztőrendszer esetleg a has formáját is változtatja. A sportorvos a hasi izmokkal foglalkozik ugyan, de egy nagy pocakkal semmilyen eredményt nem tudna elérni, legfeljebb a szumósoknál… A kardiológusok „témaköre” a „hasi elhízás”, de ők is inkább csak a haskörfogat-emelkedés negatív következményeit tartják számon.

Pocak = betegségek, problémák

Pedig a pocakos több betegségnek néz elébe, és ha körbenézünk, alig látunk „normális” hasformát, hanem szinte csak „kórosat”, miközben lelkünk legmélyén kockás hasra vágyunk. Ha lenne egy külön szakma, mondjuk „hasológia” vagy „pocakológia”, igen nagy betegforgalommal számolhatna… Ám egyelőre az emberek többségében az sem merül fel, hogy a pocakjuk léte kóros. Becsapják magukat azzal, hogy az érettség jelképe a pocak, illetve hogy ‒ legalábbis a kor előrehaladtával ‒ a növekvő pocak szinte normális jelenség.

Has formája, alakja

A has alakja az egyik legfőbb és legjobb jelzője a szervezetünk egészségi állapotának, még mielőtt a betegségek kialakulnának. Érdemes tehát figyelni a has formáját, és tenni annak kedvező befolyásolása érdekében.

A kockák valójában az egyre erősödő egyenes hasizom rekeszei, amelyek azonban nemcsak a rendszeres tréningtől, hanem a táplálkozás módjától, a szervezetben halmozódó salakanyagoktól, az ételekre való egyéni érzékenységtől és persze a génjeinktől is függnek.

 

Hogyan lesz a gyerekkori lapos hasból később pocak?

A hasforma átalakulása a bélben és a bél környékén a hasi szövetekben keletkező elváltozások (és nem csupán a zsírlerakódás vagy gyenge izmok) következménye. Az étkezés stílusa szerint a bél megtarthatja eredeti formáját, vagy kitágulhat, panghat, felfúvódhat, gyulladásosan merevvé (vízzel telt gumitömlőhöz hasonlóvá), majd később petyhüdten lógóvá válhat a hasűrben.

Ezek az elváltozások kihatnak a hasat elölről borító szövetekre és a hasizomra is, méghozzá úgy, hogy abból a hozzáértő meg tudja állapítani, hogy milyen módon étkezik, milyen hibákat követ el és milyen emésztőrendszeri betegségei vannak az illetőnek. Az alsó pocaktágulat lassú bélműködésre, pangó bélsárra utal. A pocak, amely felül a bordákat szétnyomja, gázosodásra, élelmiszer-intoleranciára, rossz bélflórára, hibás diétára utal. A korlátlan evés nem teszi lehetővé a kockás, de még a lapos hasat sem. A puffadás élelmiszer-intolerancia és/vagy rossz bélflóra miatt jön létre, de végső soron mindkettő függ a táplálkozásunktól. Mivel az étkezések szabják meg a pocak formáját, így minden falat számít.

Zsírszövet, víz

A pocak formája ezen túl a has szöveteiben lerakódó zsírszövettől, a benne felgyűlő vizenyőtől, a hasizom elgyengülésétől, de a tartástól és a gerinc alakjától, fájdalmaitól is függhet. A kitágult, elődomborodó, a csontokat szétfeszítő has salaktalanító kúra, diéta nélkül nem alkalmas a kockás has kifejlesztésére, bármennyi felülőgyakorlatot csinál is valaki.

Az ábrán a normális, illetve az attól eltérő hasak láthatók:

  • Normális has.
  • Ferde has, ami azt jelenti, hogy a bal oldal kisebb, mint a jobb, többnyire azért, mert a jejunum hyertoniás, az ileum pedig hypotóniás.
  • Csónakhas.
  • Gázhas.
  • Bélsárhas.
  • Gáz-bélsárhas.
  • Zsírhas.

Mayr szerint…

Mayr szerint a normális, rugalmas bél a helytelen étkezés miatt előbb gyulladásossá keményedik és duzzad, olyan lesz, mint egy vízzel telt locsolótömlő. Később a sok gyulladás nyomán a duzzanat lelohad, a szövetek petyhüdtté válnak és lógni kezdenek, a bél kitágul. Benne salak gyűlik fel, és folyamatosan tárolja a bélsárt. Az ilyen hasforma hordozza a petyhüdt, lógó belek formáját, és lehetetlen csupán izomerősítő gyakorlatokkal megváltoztatni vagy kockássá tenni. A kilazult kötőszövet a rugalmasságát többnyire már nem nyeri vissza teljes mértékig.

A Mayr-diagnosztika

A Mayr-diagnosztika Magyarországon még ma is ismeretlen orvosi és természetgyógyász körökben. Pedig rendkívül egyszerű, eszközt nem igénylő kivitelezési módja, szemlélete alkalmassá tenné arra, hogy természetgyógyászok és orvosok gyorsan tájékozódjanak a beteg általános állapotáról. Felismerései rendkívüli jelentőségűek, mással nem pótolható információkat adnak.

Dr. Franz Xaver Mayr (1875‒1965) osztrák orvos és kutató a huszadik század egyik legnagyobb fizikális orvosdiagnosztája volt. Fényévekkel megelőzte kutatótársait a salutogenezisről (egészség alapú orvoslás) tett felfedezések terén, pontosan ismerte a preventív medicinát és azt, hogy mikor indul a szervezetben a patológia, mikor fordulnak át a reverzibilis (még visszafordítható) kóros folyamatok irreverzibilissé (visszafordíthatatlanná). Mayr doktor anamnézis nélkül, 20 percnyi vizsgálat után pontosan elmondta a betegének, hogy mi a baja. Hasonlóan az ájurvéda több ezer éves tapasztalataihoz, ő is úgy tartotta, hogy minden kórfolyamat a bélből indul ki, és ha változtatni akarunk ezen, akkor kímélő kúrával gyógyítani kell az emésztőrendszert. Ezért Karlsbadban – ahol az emésztőrendszeri betegek Mekkájának számító gyógyintézményét működtette – kidolgozta az azóta százezrek által sikerrel alkalmazott intenzív diétás kúráját és a hasi kezelést. Bár a világ minden részéből hozzá sereglő páciensek egy része nem emésztőrendszeri problémákra panaszkodott, mindenkinek az ő diétáját kellett fogyasztania és a Mayr-féle kezeléseket kellett kapnia. Azt tapasztalta, hogy ettől a betegek döntő többsége javult, akkor is, ha a betegsége látszólag nem emésztőrendszerinek számított.

Mayr Kúra

Figyelembe véve a ma oly gyakori tejfehérje- és gabonafehérje-érzékenységet, a sütőiparban kapható gyenge minőségű zsömléket, én a Mayr-kúrát továbbfejlesztettem, és kialakítottam egy az alapelveket (rágás, emésztőnedvek tréningje, diéta kímélő egyszerűsége) megtartó, de semmilyen intoleranciát nem okozó módosított Mayr-féle diétát. Ez a diéta edzi az emésztőnedvek kiválasztását, az emésztőrendszer izomzatát, nyálkahártyáját, és megadja a reményt, hogy a petyhüdt és lógó belek újra visszanyerik tónusukat.

Az orvosi vélemény a pocakról

A szakirodalom centrális elhízásnak nevezi a pocakot. A centrális elhízás és a kardiovaszkuláris szövődmények között szoros a párhuzam, olyannyira, hogy még a normális súlyú, de pocakkal rendelkezők szív- és érrendszeri kockázata is nagyobb, és megközelíti a teljes elhízás miatti szív- és érrendszeri szövődményeket.

Inzulinrezisztencia, cukorbetegég, sztrók

A centrális elhízást az inzulinrezisztenciával, a magas vérnyomással, a magas vérzsírral együtt a metabolikus szindróma körbe sorolják, mely jelenségek egymással szorosan összefüggnek. Vagyis, akinek megnő a pocakja, annak igen komoly hajlama lesz vérnyomásproblémákra, vérzsírbetegségekre és inzulinrezisztenciára, cukorbetegségre, sztrókra és szívinfarktusra is. Más tanulmányok szerint a metabolikus szindróma kör érintettjei (tehát esetünkben a pocakosok) hajlamosak lesznek a terméketlenségre, asztmára és egyéb légúti betegségekre, krónikus gyulladásokra is, a PCOS-re, vagyis a policisztás petefészek szindrómára. A pocak ugyancsak kapcsolatba hozható a csontritkulással, a demenciával, az Alzheimer-kórral, a vastagbéldaganattal is. A szakirodalom azt is állítja, hogy egyedül a BMI nem elegendő a betegek kardiometabolikus és a szervek elzsírosodása rizikójának megítéléséhez, hanem szükséges a haskörfogat mérése is. Az orvosi irodalom továbbra is a magas kalóriatartalmú ételeket, a magas zsírfogyasztást, nassolást, túlevést, valamint az alkohol rendszeres fogyasztását jelöli meg okként a haskörfogat növekedése létrejöttében. Az alkohol (mondjuk a rendszeres sörivás) azért is okoz pocakot, mert növeli a máj terheltségét, amely így nem képes a zsírok megfelelő átalakítására, valamint a hormonok egyensúlyának változtatása révén extrém éhségérzetet okoz, ami további elhízást generál. Az amerikai Wake Forest University vizsgálatai nyomán tudjuk, hogy a transzzsírok fogyasztása (kekszek, csipszek, margarinok, zsírban sütött és félkész élelmiszerek) fokozza a szervezetünk zsírjainak ún. redisztribúcióját, ami gyakorlatban azt jelenti, hogy a test máshol levő zsírjai átkerülnek a hasi területre.

A pocakosodás folyamata

Ma már az orvoslás felfedezései és a természetgyógyászat ájurvédát és Mayr doktort is magában foglaló tradícióinak ismeretei nyomán tudjuk, hogy has formájának nagy jelentősége van a betegségek diagnosztizálása, a megbetegedések megjelenése, azok gyógyulási hajlamának megítélése szempontjából. Kulcsszerepe az emésztőrendszernek van, mely többnyire az első lépcsőfoka a pocak formája változásának. A bélrendszer előbb gyulladásossá válik, majd rugalmatlan alulműködővé, később kitágul és lóg. A bélflóra rothasztó, gázt termelővé, erjesztő túlingereltté vagy leépült, gombássá válhat. A bélfal előbb megvastagszik, majd leépül és átjárhatóvá válik. A bélfalban levő immunrendszer gyengül, a belek között lerakódások (zsír, fehérje, salak) keletkezik, ami gyulladásokat kelthet, ödémássá válhat, és a pocak elkezd önálló életet élni. Már nem a hasat borító izomzat, bőr és a belek normális mérete és mozgása a meghatározó, hanem a hasfal és a belek közötti és az azokat borító csepleszek növekményei, átalakulásai határozzák meg a has formáját és érzetét. A pocak tágul, majd tágítja a bordákat is, a bordák ívei változnak, amelyeket bizonyos manuális vizsgálatokkal jól lehet mérni. A köldök és környezete is átalakul: eltűnnek az egyenes hasizom melletti mélyedések, a kockák pedig már ki sem tudnának alakulni. Rossz esetben a bőrön striák jelennek meg, mint a terhesek pocaknövekedése során.

A has formája a konvencionális szakirodalom meghatározó közleményei szerint szorosan összefügg bizonyos szív- és érrendszeri és más betegségekkel. Ugyanakkor a más fizikális jelek is szorosan összetartoznak a hasi változásokkal, úgymint a bőr színe, a bőr felszínének változása, a bőr tónusa, a haj állapota (nem véletlen, hogy oly sok pocakos panaszkodik hajhullásra), a köröm állapota, a szem ínhártyájának, nyálkahártyájának elváltozása, a nyelv lerakódása vagy elszíneződése, felszínének változása, a szájszag. A hozzáértő orvos ezen túl is sok jelet megfigyelhet a megindult megbetegedési folyamatok nyomon követésére: a beteg járása, tartása, kezének szorítása, hőmérséklete és szárazsága stb. Térjünk azonban vissza a has formájára. A gyakori nagy has csak elenyészően kevés esetben az elhízás következménye, többnyire a tónusát vesztett, kitágult, intoxikált vagy gyulladt belek és körülöttük levő gyulladt kötőszövet-állomány miatt lesz az illetőnek nagy hasa.

Mit lát egy hassal foglalkozó orvos, ha vizsgálja a pocakos beteget?

Megfigyeljük a beteg légzését. Normálisan a hasi légzés dominál. Amikor valaki főként mellkasi légzést folytat, akkor azt azért teszi, mert a hasi szervek gyulladásban vannak, és ezzel próbálja kímélni, megnyugtatni azokat.

Megfigyeljük a has formáját, reliefjét. Normálisan a bordaívek kb. 30º- os szögben találkoznak, amikor ez a szög kinyílik, akkor már kóros hasi folyamatok jellemzők. Normálisan van egy U bemélyedés a hason a vékonybélzóna lezárásaként, illetve egy középvonali köldökhöz futó bemélyedés a normális hasi vákuumhatás miatt. Ha ezek a bemélyedések eltűnnek vagy kiszélesednek, ez már kóros folyamatra utal.

Mérjük a has nagyságát, térfogatát többféleképpen, a vékonybél térfogatát, a köldök és a bordák, a szeméremcsont különböző távolságait, mert ezek mind elváltoznak a has eltorzulásakor. A has változásai megváltoztatják a mellkas formáját is, ezt is vizsgáljuk. Mérjük a nyak hosszát. Ez azért változik, mert a has növekedésével a gerinc görbületei megváltoznak, és ez a nyakat rövidíti. Mérjük a lapockák távolságát, a gerinc görbületeinek nagyságát, különösen nagy jelentősége van a hasi és izomtónus vizsgálatának

Ahogyan a lekonyult virág képes felegyenesedni, ha vizet kap és javul a tónusa, úgy jelzi az emberi bélrendszer, a bőr tónusa is az egészséget, az életképességet. A salakanyagok megjelenésével előbb tónusfokozódás (hipertónus), vagyis a gyomor-bél rendszerben lumenszűkülés, megnövekedett bélmozgás, mirigynedvek túlzott termelése jön létre, később azonban tónuscsökkenés (hypotónus), vagyis tágulatok, bélrenyheség, csökkent emésztőnedv-termelés alakul ki. Az atónia a végső stádiuma a betegségnek, amely már nem reversibilis (nem visszafordítható).

Olvassuk ki a pocakból a legfontosabbat!

Ne legyen kétségünk: a pocak nem az egészséget, hanem a betegséget jelenti! Akinek pocakja van, függetlenül attól, hogy az milyen alakú, sürgősen intézkednie kell a betegségek megelőzése érdekében. A pocakosodásnak – más szóval a megbetegedésnek ‒van egy visszafordítható és egy már nem visszafordítható stádiuma. Igyekezzünk, hogy minél hamarabb megtegyük a szükséges lépéseket a pocak eltüntetése érdekében. Ugyanakkor minden stádiumban van remény a jobb forma és jobb egészség visszaállítására.

Hozzuk rendben a pocakod!

Természetesen minden pocak vagy hasforma rendbehozatala egyéni programot igényel. Mégis általános szabály lehet, hogy egyen zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyest, gombát, rizst mértékkel. Ne egyen fehér kenyeret, fehér tésztát, édességet. Csak nagyon kevés húst, tejterméket fogyaszthat, és azt is ritkán. Mindig tartson mértéket, a kockás has nem tűri a gyakori kihágásokat. Ha már van pocakja, akkor azt salaktalanító léböjttel és tartós diétával le kell fogyasztani. Akár több évig is tarthat a folyamat, ezért sok türelem és kitartás kell a program megvalósítása során. Jót tesz a zöld tea, az áfonya, valamint a szója, segítik a hasi zsírok gyorsabb elégetését.

Szükség lehet a hiányos vitaminkészlet pótlására. A teljes programot jó, ha a fenti folyamatokat ismerő szakember segítségével állítjuk össze. Folyamatosan edzeni kell egy szakszerű program mentén, amihez szükséges lehet egy személyi edző is.

Elárulom az egészben a legfontosabbat: akinek kockás a hasa, annak az emésztőrendszere is többnyire egészségesebb, mint az átlag. Szerencséseknél még lehet kockás has, de ha az már nem is, a lehető több egészség mindig elérhető, és a pocak csökkenése növeli egészségpotenciálunkat.

 

Forrás: Természetgyógyász magazinban írt cikkem.

 

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?