Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Természetgyógyászat áttekintése

Nyomtatás Szerző : dátum : 2015-02-21 kommentek : (0)

A természetgyógyászat az egyetemes orvoslás része, mely az egészség és betegség mai természettudományos megközelítéstől időnként eltérő, tapasztalati szemléleten (paradigmán) alapul. Legfontosabb jellemzői közé tartoznak a természetközeli terápiás eszközök, szelídebb hatású módszerek alkalmazása, az aktív, tudatos egészséges életre nevelés, a lelki és környezeti tényezők testi problémákkal való együttes kezelése az ún. holisztika keretében. A természetgyógyászat Magyarországon legálisan gyakorolható. Ugyanakkor a vizsgázott orvosok és természetgyógyászok felé a legfontosabb törvényi előírás, hogy tevékenységüket, főként csak komplementer orvoslásként, tehát az ismert orvosi módszerek kiegészítéseként alkalmazhatják az egészségügy keretein belül. Kuruzslónak az számít, ha a „természetgyógyász” ÁNTSZ engedéllyel nem rendelkezik, vagy az engedélyétől eltérő területet gyakorol, vagy képzettsége ellenére nem tartja be a szakmai irányelveket, kompetenciahatárokat. A szakszerűen alkalmazott, biztonságos természetgyógyászat azonban a civilizált országok lakosságának elengedhetetlen igényévé vált, eredményessége pedig egyre több ponton bizonyított.

Szellemisége, története

tgy10

A természetgyógyászat egészségről, betegségről, és gyógyulásról alkotott megfontolásai az ókori Kínából, Indiából, Tibetből, az ókori görög és római kultúrákból, a világ számtalan sarkának népgyógyászati ismereteiből származnak. Ezen ismeretek a jelen kor orvostudományi kutatási eredményeivel újraértékelésre kerülnek és belőlük a felkészült orvosok minden olyan eredményt kiegészítő medicinaként hasznosítanak, amelyről legalább az ártalmatlanság bizonyított. A természetgyógyászat legfőbb paradigmái: az ókori mitikus, a népgyógyászati mágikus, a modern természettudományos és pszichoszomatikus valamint a jövő korszerű kibernetikus felfogása. A természetgyógyászat megtanulásának hagyományos módja az iskolarendszerű oktatás mellett mester-tanítvány viszony továbbra is fontos helyet tölt be az oktatásában.  A természetgyógyászatban használatos paradigmák a mai orvos számára furcsán csenghetnek, hiszen energiákról, energiacsatornákról, emberi típusokról, reflexológiai összefüggésekről, gondolatok determináló hatásáról esik szó. Mégis e megfontolások szerinti gyógyászat helyén való akkor, ha gyógyító gondolkodás hierarchiájában nem kerül a biológiai (szokásos orvosi) megfontolások elé.

Fajtái, módszerei

A természetgyógyászat hazánkban 22 fő módszer köré csoportosítható. A leghatékonyabb módszereit klasszikus gyógymódoknak nevezzük, melyet a hagyományos távolkeleti és a csak néhány száz éves ún. „újabbkori gyógymódok” egészítenek ki. A természetgyógyászatban rutinszerűen alkalmaznak pszichológiai és fizioterápiás technikákat is, ezek azonban nem tartoznak a természetgyógyászat körébe, csupán mint társtudományokat használjuk. A természetgyógyászatban natúr gyógyászati szerként regisztrált gyógyszereket, gyógyhatású anyagokat, gyógynövényeket, élelmiszerkiegészítőket, diétákat, célzottan válogatott élelmiszereket és gyógyvizeket alkalmazunk.

Távolkeleti medicina

A távolkeleti gyógymódok a taoizmus, a hinduizmus és a buddhizmus szellemi hátterére épülnek. Valamennyi ága jelenleg már iskolarendszerű oktatásban, főiskolákon, vagy orvosi egyetemen sajátítható el a távolkeleti országokban. Az ázsiai országok lakosságának 60-90%-át ezen módszerek segítségével látják el. A távolkeleti medicina az európai orvosláshoz hasonló szakmai területekre osztható (belgyógyászat, sebészet, nőgyógyászat, gyógyszertan stb).

HKO

A hagyományos kínai orvoslás a taoista filozófiára és a kínai kultúrára épülő holisztikus gyógyító rendszer. Fő terápiás módszereit egymással kombinálva alkalmazzák: diéta, mozgásterápia (tai chi, Qi gong), masszázs, akupunktúra, akupresszúra, moxaterápia, gyógynövényterápia. A terápiát a taoista gyógyító paradigma szerinti kínai diagnózis felállítása után határozzák meg.

Ájurvédikus gyógyászati eljárások

Az ájurvédikus gyógyászat a hindu világnézet alapjait képező védikus filozófiára épülő holisztikus gyógyító rendszer. Fő terápiás módszereit az ájurvédikus diagnosztika eredményei szerint egymással kombinálva alkalmazzák: diéta, mozgásterápia (jóga), masszázs, salaktalanító módszerek (hánytatás, hashajtás, izzasztás stb.), gyógyszerészet (gyógynövény, ásvány, állati termék), drágakövek, mantrák, meditációk. Lásd még a témáról írt cikkemet is!

Hagyományos tibeti gyógymódok

A hagyományos tibeti gyógyászat a buddhista filozófiára épülő holisztikus gyógyító rendszer. Fő terápiás módszereit a tibeti diagnosztika eredményei szerint egymással kombinálva alkalmazzák: diéta, életmód, gyógyszerek (gyógynövény, ásvány, állati termék), és ún. külső gyógymódok, mint moxaterápia.

Klasszikus gyógymódok

A leghatékonyabb és legfontosabb gyógymódok, melyek ráadásul a legnagyobb múlttal is rendelkeznek. Az orvoslás ókori nagyjai, illetve a távol-kelet legrégibb írásokban említett mesterei is mind alkalmazták e módszereket. Ugyanakkor hatékonyságuk minden módszer között a leginkább bizonyított. Ezek mindegyikének alkalmazása feltétlenül szükséges mielőtt más szelídebb módszerhez fordulnánk.

Gyógynövények

tgy7

Gyógynövények, azok teáinak, hatóanyagainak, kivonatainak és készítményeinek terápiás alkalmazását fitoterápiának nevezzük. Korszerű gyógyszerkincsünk 60-70%-a még mindig gyógynövény eredetű, vagy abból fedezték fel, vagy még ma is abból állítják elő. A gyógynövények hatóanyagokat tartalmaznak, de hatáserősségük általában sokkal szelídebb, mint a gyógyszereké. A gyógyteák előnye az egyszerű és természetes elkészítés, a teázás kellemes kultúrája, hátránya a változó hatóanyag összetétel. A kapszulák és más gyári készítmények előnye, az egyszerű adagolás, a standard hatóanyag mennyisége, (ez nem törvényszerű), hátránya a természettől már távolabb álló túltisztított kivonatok, szegényesebb hatóanyag skála élettanilag csekélyebb serkentő hatása. A kettő között számtalan készítmény variáns létezik a piacon. Nem mindig a magas gyártási standardú termék a szervezet számára a legkedvezőbbek, de előfordulhat az is, hogy valóban olyan gyenge minőségű az előállított termék, hogy az nem fejti ki a neki tulajdonított hatást. A forgalomban levő termékek minőségi megkülönböztetését természetgyógyászatban képzett orvos, vagy fitoterapeuta tudja elvégezni, mindenki számára közérthető, egységes bevizsgálásuk nem létezik.

echinacea08

A hivatalos álláspont szerint a nem gyógyszerként engedélyeztetett termékek nem is képesek gyógyítani, ami persze nem tartható vélemény, hiszen a piacon vásárolt savanyú káposzta fogyasztása gyógyászati jelentőséggel bír, emésztési zavarok esetén. Pedig nem minősítették gyógyszerré sohasem. Gyógynövénynek minősülhet az a tápláléknövény is, melyet nem gyógyteaként, hanem zöldségként, gabonaként, gombaként, gyümölcsként fogyasztunk el gyógyítási célzattal.

Aktív dietétika

A természetgyógyászat elfogadja és képviseli az orvostudomány által képviselt bizonyított táplálkozástudományi elveket. Ugyanakkor diétás megfontolásai több ponton túl mutatnak a konzervatív dietétikán. Ismeri például az élő táplálék fogalmát, mely kizárja a nagy arányú félkész, konzervált, mirelit, túlfőzött ételek fogyasztását. Ismeri a zöldség3salaktalanítás fogalmát, mely szerint a szervezetben halmozódó szükségtelen, vagy káros anyagcsere termékek bizonyos diéták során nagyobb mennyiségben kiválaszthatók. Olyan empirikus étrendeket, diétákat ismer, melyek a mai kórházi dietétikában ismeretlenek, ugyanakkor bizonyítottan hatékonyak. A témában számtalan cikket írtam már a site-omon, javaslom a keresőbe írni pl. salaktalanítás.

Alternatív fizioterápiás módszerek

A fizioterápia az orvostudomány önálló szakterülete, mely elsősorban mozgásszervi betegségek tüneti kezelését jelenti természeti energiák által. Az alternatív fizioterápia során is természeti energiákat (víz, agyag, levegő, forróság) használnak, de az egészségügyben nem ismert összetételben, formában és nem csupán a fizioterápiás tüneti kezelésnél megszokott megfontolások alapján. Sokszor nem helyi hatást kívánnak elérni a kezeléssel, hanem általános immunstimulálást, reflexhatások révén belszervi gyógyhatást, az általános edzettség javítását.  A kezelések egy része önállóan otthon végezhető, más részüket speciális berendezkedésű wellness központokban kínálják. Az egyik legismertebb módszertan a Kneipp kúra.

Mozgásmódszerektgy3

A mozgás terápiás alkalmazását a mai medicina, mint gyógytorna ismeri. A természetgyógyászatban az egyéni és csoportos gyógytornától eltérő terápiás mozgások is ismertek, melyek elsősorban távolkeleti eredetűek. Ilyen a jógaterápia, Csi kung terápia. Ezek elsősorban a mozgások lassú, meditatív jellegében, kitartott pózaiban, légzés szinkronnal végzett gyakorlásokban különböznek a gyógytornától. Alkalmazzák ezen túl a táncterápiát és a terápiás jellegű fitnesst személyi edzés formájában. Lásd még további információkat a témáról írt cikkeimben. 

Manuális módszerek

tgy9A „kezelés” vagyis a kézzel végzett gyógyító beavatkozások az orvoslás legrégibb módszerei közé tartoznak. Az orvos vagy gyógyító végezhet a kezével gyógyító masszázst, kiropraktikát és bioenergetikai kezelést. Az ilyen beavatkozásoknak nemcsak fizikális jelentősége van, hanem az orvos-beteg viszonyra és a páciens lelki egyensúlyára is jótékonyan hat. A kiropraktika (vagy manuális medicina) során az izületek, csontok egymáshoz viszonyított helyzetét változtatjuk kézi erővel, jól irányzott mozdulatokkal, ami sokszor  sajátos hangjelenséggel, kattanással kísért.

 

 

Újabbkori gyógymódok

E módszerek szakszerű alkalmazása csupán néhány évtizedes, vagy évszázados múltra tekint vissza. Alkalmazásuk kisebb testterületre, hatásuk a holisztika jegyében szűkebb spektrumra érvényesül. Felfedezésük általában egy személyhez köthető, fejlődésük jól követhető és több módszer esetén a modern technika nélkül ezek a módszerek nem lennének gyakorolhatók.

Homeopátia

A homeopátia Samuel Hahnemann által a XIX.sz. elején rendszerbe foglalt gyógyítási mód. Alkalmazása során a beteg növényekből, állatokból, ásványokból, kórokozókból, szervekből és mérgező anyagokból származó, speciális eljárással – potenciálással – készített hígításait kapja gyógyszerként, amelyek hígítatlanul alkalmazva egészséges emberben a beteg panaszaihoz leginkább hasonló tüneteket váltanak ki. A homeopátiát alkalmazhatjuk öngyógyításként is, hiszen vannak homeopátiás szerek, melyek recept nélkül gyógyszertárakban megvásárolhatók. A mélyreható homeopátiás hatást azonban csakis a kiképzett homeopata orvos által több órás kikérdezés után kiválasztott klasszikus homeopátiás szerrel érhetjük el.

Manuálterápia

kirop1A manuálterápia vagy manuális medicina a csont-izületi rendszer gyógyászatának egyik szakága. A manuálterápia mozgatórendszer élettanával, biomechanikájával és a még visszafordítható  elváltozásokban  megnyilvánuló mozgásszervi betegség, az  ún.  “funkcionális ízületi blokk” ( FIB ) kórélettanával,  diagnosztikájával, terápiájával, rehabilitációs és prevenciós lehetőségeivel foglalkozik.  A manuálterápiát orvos gyakorolhatja. Megfelelő szakértelem esetén gyógyszeres kezeléstől és sokszor műtéttől mentheti meg a pácienst. Óvakodjunk a nem orvos csontkovácsoktól, akik sokszor nem érzékelik beavatkozásaik súlyát és veszélyét, a nem szakszerű beavatkozás, kieröltetett mozdulat súlyos sérüléseket okozhat!

 

Oxigén kezelések

Az oxigén-, ózon és hematogén oxidációs terápia összefoglaló elnevezése. Mindegyik kezelési módhoz orvosi műszerek és orvosi rendelő szükséges, bár az oxigénterápia megfelelő hozzáértéssel akár otthon is végezhető.

Oxigénterápia

Az oxigénterápia célja a szervezet alacsony oxigénellátottságának (stresszhatás, mozgásszegény életmód, külső és belső mérgek, látens pszichés terhelés, elöregedő szervezeti struktúra következtében) növelése közvetlen oxigénbelélegeztetéssel. Az oxigénterápia közben kétféle tevékenység képzelhető el. Egyik esetben a páciens valamilyen kardiogépen teljesítmény sportolást végez, a másik esetben relaxál.

Ózonterápia

Az ózonterápia során ózongázt használnak, célja lokális alkalmazás esetén a fertőtlenítés, csírátlanítás, szisztémás, parenterális alkalmazás esetén pedig gyulladásgátlás (nem specifikus immunstimuláns hatás) átáramlás fokozása, anyagcserejavítás.

Hematogén oxidációs terápia

A hematogén oxidációs terápia egy photobiológiai terápia, melynek keretében a levett alvadásában gátolt vénás vért oxigénnel dúsítják és ultraibolyasugárzásnak vetik alá, majd sajátvérinfúzióként visszajuttatják.  Hatása többek között: csökkenti a vörösvértestek aggregációs hajlamát, javítja a mikrocirkulációt, a sejtlégzést, az anyagcserét.

Neurálterápia

Kis dózisban helyi érzéstelenítők alkalmazása, injekciós formában áthangolás, reflexterápia és bioelektromos értelemben zavarómezőnek számító területek hiperpolarizálása céjából. A tartós teárpiás hatás mellett mással nem pótolható dignosztikai és differenciáldiagnosztikai jelentősége is van. Orvosi beavatkozás, csak a témában jól képzett orvos végezheti. Hatása semmi mással nem helyettesíthető, a természetgyógyászat igen fontos területe. Lásd még!

Biológiai fogorvoslás

A fog-, fogágy-, és a száj lágyrészeinek betegségei valamint a szájban elhelyezett idegen fogászati anyagok és az egész szervezet élettani, kórélettani, energetikai kölcsönhatásait figyelembe vevő állapotfelmérés és terápia. A biológiai fogorvoslást is orvos és fogorvos végzi, hasonló fogorvosi rendelőkben, de az eszközei és a kezelési módja részben különbözik. A biológiai fogorvoslás során nagy súllyal vizsgálják a szájban elhelyezett amalgám tömések, és más mesterséges szerkezetek (beültetett fogak, csapok, fémek) belszervekre kifejtett esetleges károsító hatását és annak kiküszöbölési lehetőségeit. A szükséges konzervatív fogászati beavatkozásoknak csak egy kis része okoz, egy bizonyos idő elteltével krónikus belszervi betegségeket (fejfájás, gyulladások, funkcionális emésztőszervi zavarok, neurológiai betegségek stb), de ennek felismerését és megoldását többnyire csak a biológiai (természetgyógyászati) felkészültségű orvosok és fogorvosok végzik. Lásd még!  Valamint lásd a kapcsolódó cikket itt is!

Biorezonancia

A Voll féle elektroakupunktúra valamint a biofeedback módszerek alapelveire épülő eljárások, melynek során a bőrfelület bizonyos területeinek ill. pontjainak elektromos áramra és azzal közvetített információkra adott biológiai válaszát mérik. A diagnosztikai eljárásokon túl alkalmas ezen elektromos jelekké alakított biológiai információk terápiás alkalmazására is. A biorezonancia olyan szoft fizikai energiák eltéréseit méri és alkalmazza, melyek a szokásos biofizikai mérésekre fejlesztett műszerekkel nem mérhetők.

Antropozófus orvoslás

A Rudolf Steiner által alapított filozófiai mozgalomból származó holisztikus orvoslás, melynek terápiás módszerei között gyógyszerek (növényi, ásványi, állati eredetű), ritmikus masszázs (Wegman/Hauschka szerint) gyógyeuritmia, egyéb mozgásterápiák (kirofonetika, Bothmer gimnasztika), művészetterápiák, zeneterápia, pszichoterápiák találhatók. Az antropozófia elsősorban a német nyelvterületen elterjedt és elfogadott gyógyászati rendszer. Németországban a Witten-Herdeckei Orvosi Egyetem deklaráltan az antropozófus orvoslás fellegvára.

Komplementer diagnosztika

hőkamera6

A komplementer diagnosztika olyan vizsgálati módszereket jelent, melynek segítségével az orvos további egészségi állapotra vonatkozó, de az egészségügyben általánosan nem használt információkat kaphat a páciensről. Olyanokat mint, az energiafolyam kóros eloszlása a kínai energia csatornákban, a szervek zavarairól árulkodó reflexzónák, személyiséggel összefüggő embertípus korlátai, szelíd ingerekre vonatkozó kóros biológiai reagálási mód. Ezen vizsgálati módszereket csak az képes helyesen értékelni, aki a természetgyógyászat természettudományostól eltérő megfontolásait ismeri és kellően tiszteli.  Elképzelhető az is, hogy a szokásos diagnosztikai eszközökkel más, nem szokásos következtetéseket vonnak le, például röntgen felvételen a kiropraktika szempontjából fontos helyzeti rendellenességek megfigyelése. A homeopátia, az ájurvédikus gyógyászat, a tibeti medicina, az asztrológia és sok más tradícionális rendszer megkülönböztet ember típusokat, amely a megbetegedési és gyógyulási hajlamok tekintetében fontos különbségeket tesz emberek között. Ismertek objektív műszeres, de az egészségügyben nem elterjedt vizsgálatok, mint például a hőtérképezés, hőregulációs tesztek, bizonyos laboratóriumi vizsgálatok. E vizsgáló módszerek soha nem helyettesíthetik a szokásos diagnosztikát, csupán a természetgyógyászati kezelések meghatározásához és az életmódprogram egyénre szabásához nyújthatnak kiegészítő információkat.

Bioenergetika – Bodymind technikák

A bioenergia a testben bizonyos érrendszerhez hasonló, virtuális csatornákban áramló és a testfelszínen kisugárzó, a szokásos műszeres mérésekkel nem mérhető, az élőlényt jellemző energiaféleség, melyet főként a távol-keleti medicina és népgyógyászat különböző ágai és az azokra épülő nyugati módszerek írnak le. Mivel a bioenergia szemmel nem látható, műszeresen is csak korlátozottan mérhető, ezért létezésének elsősorban – de nem kizárólag – csak közvetett bizonyítékai vannak. A bioenergia mozgásának, mennyiségének tulajdonságai közvetett jelekből következtethetők és egyénre, valamint egészségi állapotra jellemző eloszlást, törvényszerűségeket mutatnak. A bioenergia klinikai jeleinek ismerete nélkül a távol-keleti medicina módszerei nem gyakorolhatók, ezért a természetgyógyászok számára fontos annak megértése és megismerése. A bodymind technikák a pszichológia, az orvoslás és a népi tradíciók határterületeit érintő fogalom. Kapcsolatos lehet érintéssel, kézrátétellel, meditációval, imával, érzelmek irányításával, stresszkezeléssel, életfilozófiával, bioenergetikával. Ezeket a technikákat hagyományosan a Földön különböző társadalmi csoportok, de modern intézmények, vállalatok is alkalmazzák a hatékonyság növelése érdekében. Idetartoznak a Reiki, Prananadi, Bioenergia módszerek, beszélgetős terápiák, bizonyos mozgásterápiák, pszichodráma stb.

Kineziológia

A manuális terápiára, a kínai gyógyászatra és a pszichológiai ismeretekre épülő speciális vizsgáló és terápiás rendszer. Az elméleti hátterét az a megfigyelés képezi, hogy az izmok funkcionális tulajdonságai között, engramok formájában elraktározódnak a személyt érő élmények és sérülések információi, melyek az izom összehúzódásának jellemzőit is befolyásolják. Legfontosabb részei a Touch for health, a One brain, és az Edu-K. Legfontosabb alkalmazási területei a beszédzavarok, tanulási képességek javítása, szorongások oldása, pszichoszomatikus megbetegedések kiegészítő kezelése.

Szemtréning

A látás képességének javítását szolgáló speciális holisztikus terápia, melynek legfontosabb részei a relaxáció, a reform rost dús diéta, a szemtorna, egyszerű látásjavító eszközök használata és az akupresszúra.

Hazai gyakorlat

Magyarországon a természetgyógyászatot igen kevés kivételtől eltekintve magán praxis keretében lehet igénybe venni. A rendelőkben a középfokú végzettségű természetgyógyászok és/vagy természetgyógyászati továbbképzéssel is rendelkező orvosok dolgoznak. Korszerűnek, jogszerűnek és szakszerűnek csak az a szolgáltatás minősül, mely integráltan alkalmazza a szokásos orvosi és a természetgyógyászati módszereket. A hiteles szolgáltatók ÁNTSZ engedéllyel rendelkeznek az adott természetgyógyászati területen. Az OGYI, OÉTI, vagy ÁNTSZ engedéllyel rendelkező készítményeket gyógyszertárakban, gyógynövény szaküzletekben, drogériákban, reform élelmiszer boltokban és multilevel hálózatokban lehet megvásárolni. A természetgyógyászati módszerek egy jelentős része öngyógyításként is alkalmazható, melyhez a tudást ismeretet-terjesztő könyvekből, folyóiratokból, TIT szerű tanfolyamok során szerezheti meg a téma iránt érdeklődő. A jó értelemben vett természetgyógyászati ismereteket alkalmazó öngyógyítás nem tilos, sőt kívánatos, hiszen általa nő az egészség kapacitásunk.

Jogszabályok

A természetgyógyászat a mai nyugati medicina határterületén működik mind Magyarországon, mind pedig a különböző európai országokban. Hogy a hivatalos egészségügy keretein belül, vagy azon kívül foglal-e helyet, azt egyedül az ország jogszabályai döntik el. Hazánkban 1997-ben jelent meg a természetgyógyászat első jogi rendezése, de a mai napig nem valósult meg a teljes egészségügyi integrációja, elsősorban az orvosi képzések és vizsgáztatás egyetemek általi akadályozása, valamint politikai játszmák miatt. – Eü Törvény 104. § 40/97. Korm. Rendelet 11/97 Népjóléti rendelet Módosító rendeletek

Társterületek

Fontos tudni, hogy a természetgyógyászat nem gyakorolható kiterjedt dietétikai, táplálkozástani, magatartástudományi, pszichológiai, fizioterápiás, felnőttnevelési ismeretek nélkül. Ezekről nem ebben a cikkben, hanem a site-om más menüpontjai alatt olvashat.

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?